VIIKKOTUNNIT
JOOGAKURSSIT
CHI KUNG -KURSSIT

 • Chi Kung
 • Mitä on chi
 • Chi Kung -harjoitukset
  käytännössä
 • Yleisiä ohjeita chi kung
  -harjoituksiin
 • Chikung muodot, tekniikat ja tyylit

 • Mitä on chi

  Chi (qi) on elämänenergiaa, joka läpäisee koko universumin. Länsimaisen tiedekäsityksenkin mukaan ei ole muuta kuin energiaa olemassa. Kiinalainen näkemys vain eroaa siten, että tämä energiaa on elävöittävää elämänenergiaa, joka toisissa ilmennyksissään ilmentyy elävinä olentoina – ihmisinä, eläiminä ja kasveina. Ja tämä energia voi olla harmoniassa ja terveyden tilassa tai epäharmoniassa.

  Chin käsite löytyy myös monissa muissa traditioissa: Intia prana, Japani ki, Havaji mana.


  Jokainen on kokenut chin erilaisia tiloja.

  Ihmiskehossa ja elimissä chi voi olla erilaisissa tiloissa. Vaikkakin chi on näkymätöntä voi sen erilaisia ilmentymiä havaita. Tähän perustuu kiinalainen lääketiede, jossa esimerkiksi kuunnellaan pulssia ja arvioidaan kieltä, silmiä, ihoa sekä kehon toimintoja.

  Jokainen on kokenut kuinka keho on ollut joskus väsynyt sekä elinvoimaton. Se tuntuu aivan erilaiselta kuin, jos energiaa on liikaa ja käy ylikierroksilla. Harmonisen chin tila tuntuu hyvältä terveydeltä ja tasapainolta. Jokainen on myös nähnyt ihmisiä, joiden elämänenergia jossakin näistä eri tiloista. Olemme ehkä kysyneet, voitko aivan hyvin tai sinäpä näytät elinvoimaiselta tänään. Tai kuin erilaiselta näyttääkään ja intuitiivisesti tuntuu vauva tai sairas vanhus.

  Lisäksi suuri osa ihmisistä on kokenut kiinnostavia chi-kokemuksia tietämättään. Seksi ja seksuaalinen jännite, elämänalueita, joissa voi hyvinkin tuntea elämänenergian virtausta helposti aistittavassa muodossa.

  Chi kungia harjoitteleva voi aistia harjoituksen aikana mm. erilaisia väreilyn, lämmön, viileyden ja painon tai vetovoiman tuntemuksia. Tämä on seurausta lisääntyneestä kehotietoisuudesta ja uusista tavoista kohdistaa ja käyttää huomiotaan sekä tietoisuuttaan. Kuitenkaan tällaiset chi-aistimukset eivät ole olennaisia harjoitusten vaikuttavuuden kannalta ja ne voivat olla esteitä kehittymisessä, jos niihin takertuu.

  Kiinnostavaa on myös huomata, että kultivoimalla chitä voi saavuttaa suurempia selkeyden tiloja sekä voi kokea laajentuneita tietoisuuden tiloja. Samoin on uskomatonta kuinka erilaiset tekniikat voivat saada niin erilaisia kokemuksia aikaan.